Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Pffff....Πάλι πείνασα...




Ένα µικρό γεύµα µεταξύ των κυρίως γευµάτων µπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία και τη γραµµή σας, αρκεί να ξέρετε τι να επιλέξετε. 

Στο παρελθόν κάποιοι πίστευαν ότι τα ενδιάµεσα γεύµατα µπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους. Πλέον όµως συστήνεται να παίρνουµε εκτός από τα τρία βασικά γεύµατα και δύο ενδιάµεσα, συνήθως µε τη µορφή θρεπτικών σνακ, ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι όσοι τρώνε µικρά και συχνά γεύµατα µπορεί να είναι πιο αδύνατοι
από αυτούς που τρώνε µόνο δύο φορές τη µέρα. 
Γι' αυτό κι εµείς σας προτείνουµε τα 20 πιο υγιεινά σνακ που θα κόψουν την πείνα σας χωρίς να σας φορτώσουν θερµίδες και τύψεις. Γενικά να θυµάστε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι οι εξής:
∆ηµητριακά και αρτοσκευάσµατα ολικής άλεσης.
Φρούτα και λαχανικά.
Γαλακτοκοµικά µε χαµηλά λιπαρά.
Για ένα υγιεινό σνακ µπορείτε είτε να επιλέγετε µεµονωµένες τροφές από τις παραπάνω οµάδες ή και να τις συνδυάζετε µεταξύ τους. 

1. 1 φρούτο της αρεσκείας σας και 1 ποτήρι γάλα µε χαµηλά λιπαρά.
2. 1 γιαούρτι µε χαµηλά λιπαρά µε 4 αποξηραµένα φρούτα, π.χ. δαµάσκηνα ή βερίκοκα.
3. 2 κράκερς ή κριτσίνια ολικής άλεσης µε τυρί cottage.
4. 1 παξιµάδι ολικής άλεσης µε ντοµάτα και τυρί µε χαµηλά λιπαρά.
5. 2 φλιτζάνια ποπ κορν χωρίς βούτυρο.
6. ½ µικρό παστέλι.
7. 1 ζελέ φρούτων.
8. 1 µπάρα δηµητριακών.
9. 1 φρυγανιά ολικής άλεσης µε 1 κουταλάκι του γλυκού µαρµελάδα.
10. 1 κουταλιά της σούπας γλυκό του κουταλιού µε ½ γιαούρτι µε χαµηλά λιπαρά. 
11. 1 φλιτζάνι δηµητριακά ολικής άλεσης µε ηµι-αποβουτυρωµένο γάλα.
12. 1 πατάτα στο φούρνο µε 1 κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέµα light.
13. 3 κουταλιές της σούπας µούσλι µε 1 γιαούρτι µε χαµηλά λιπαρά.
14. 1 σάντουιτς µε µαύρη µπαγκέτα, 1 φέτα ζαµπόν γαλοπούλα και 1 φύλλο µαρουλιού. 
15. 1 µικρό βραστό καλαµπόκι. 
16. 1 ρυζογκοφρέτα µε 1 φέτα τυρί µε χαµηλά λιπαρά. 
17. 2 µπισκότα τύπου πτι-µπερ ολικής άλεσης.
18. 1 κριθαρένιο παξιµάδι µε 2 κουταλιές τυρί cottage και ½ ντοµάτα.
19. µερικά µπαστουνάκια από καρότο, αγγούρι ή σέλινο µε ½ φλιτζάνι τυρί cottage.
20. 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες µε 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. 6-7 αµύγδαλα).

Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της Ελένης Παπαγιαννίδου, MMedSci, PhD, Κλινικής διαιτολόγου - ∆ιατροφολόγου, ∆ιδάκτορα Πανεπιστηµίου Surrey Αγγλίας
http://www.myworld.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: