Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!

To ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί  διατάραξης της  ομαλής λειτουργίας σχολείων και της απώλεια διδακτικών ωρών υπενθυμίζει η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου με εγκύκλιο που υπέγραψε και απέστειλε προς όλα τα σχολεία.
Η υφ. Παιδείας δίνει επίσης σειρά οδηγιών  προς τους Διευθυντές των σχολείων για να εφαρμόσουν, οι οποίες έχουν ως εξής: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ






Χρόνια Πολλά Σωκράτη!


Σήμερα γιορτάζει ο Σωκράτης!

Όχι δεν θα μιλήσουμε για τον Σωκράτη Κόκκαλη (Χρόνια Πολλά!) αλλα για τον... Σωκράτη!!!Τον πατέρα του διαλόγου και της Μαιευτικής Μεθόδου.
Ο Σωκράτης (470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ.)[1] ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Ξανθίππη. Ο Σωκράτης είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων από αριστοκρατικές οικογένειες, απ' όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα και ο Φαίδωνας στην Ηλεία.

Ο Πορφύριος μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης ασχολήθηκε αρχικά με το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν λιθοξόος.

Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ' αυτήν. Εδώ ο Σωκράτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως Θεόπνευστος, καθώς αναφέρει το ισχυρό του ένστικτο, ως μία εσωτερική παρόρμηση, να του υπαγορεύει ποιές πράξεις και ενασχολήσεις πρέπει να ακολουθήσει. Συχνά μάλιστα δήλωνε ότι άκουγε μέσα του μία φωνή που τον εμπόδιζε να πράττει ότι δεν ήταν σωστό, την οποία φωνή ονόμαζε «δαιμόνιο».

Η μαιευτική ήταν η μέθοδος, η οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση της ειρωνείας, αποτελούσε χαρακτηριστικό της σωκρατικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή, ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του.

Ουσιαστικά ο Σωκράτης επωμιζόταν το ρόλο της συνείδησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία ερωταπαντήσεων δημιουργούσε ένα πνεύμα διαλόγου στη συζήτηση. Ο συνομιλητής λοιπόν απαντώντας σ' αυτές τις ερωτήσεις έφτανε σε ένα συμπέρασμα -στην αλήθεια για τον Σωκράτη- από μόνος του. Η μέθοδος ονομάστηκε μαιευτική διότι όπως η μαία (επάγγελμα που έκανε και η Φαιναρέτη, μητέρα του Σωκράτη) φέρνει στον κόσμο το νεογνό έτσι και ο Σωκράτης ή ο εκάστοτε συνομιλητής που παίρνει το ρόλο της συνείδησης εξάγει από τον συνομιλητή του την αλήθεια.

Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.

Το 406 π.Χ. στην δίκη των 10 Αθηναίων στρατηγών, ο Σωκράτης, ως πρύτανης της Βουλής, αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία μία παράνομη πρόταση - να μη γίνει δίκη και να εκδοθεί μία μαζική απόφαση (με μία ψήφο για όλους μαζί) για τους στρατηγούς που είχαν κατηγορηθεί ότι δεν περισυνέλεξαν τους ναυαγούς κατά την ναυμαχία στις Αργινούσες, κάτι απαράδεκτο νομικά στην αθηναϊκή δημοκρατία. Το 404 π.Χ. με τόλμη εναντιώθηκε στους Τριάκοντα τυράννους, όταν αρνήθηκε να συλλάβει έναν δημοκρατικό πολίτη, τον Λέοντα τον Σαλαμίνιο.

ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ
Η ζωή που δεν εξετάζεται δεν αρμόζει σε άνθρωπο
—Απολογία Σωκράτους

Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής.

Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος, ενώ η αναγγελία της ποινής δεν κατάφερε να τον βγάλει από τη θεϊκή του αταραξία. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι φίλοι του είχαν την δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος.

Καταργούνται τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ του Πειραιά εν μέσω σχολικής χρονιάς















Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής   Ιωάννη Κουμέντου καταργούνται τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, 
Ενάμιση μήνα  μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με  απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής   Ιωάννη Κουμέντου

φωνάΖΩ:ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΚΙΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ...




http://prezatv.blogspot.com/

2.500 χρόνια απο την Μάχη του Μαραθώνα!


Η Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο "Divani Caravel" για τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου, ξεκίνησε, ουσιαστικά, την αντίστροφη μέτρηση για την επετειακή αυτή διαδρομή αφού συνδυάζεται με την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα.

Οι θεατρικές παραστάσεις 2010-2011!!


“Caveman”, Coronet
Γιατί γέλασα τις δύο προηγούμενες φορές που το είδα (χάχας είσαι και φαίνεσαι). Γιατί ο Κυριακίδης δίνει ρεσιτάλ.