Σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες η νέα μελέτη ανακαλύπτει ότι τέτοια πνευματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει εξασθένηση στη σκέψη και τη μνήμη κατά την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, όσοι την ακολουθούσαν εμφάνισαν επιτάχυνση της νοητικής εξασθένησης όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα συμπτώματα άνοιας, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Robert Wilson από το ιατρικό κέντρο Rush στο Σικάγο, δήλωσε ότι εκτιμά πως υπάρχει ‘ανταλλαγή’. Η διατήρηση της πνευματικής δραστηριότητας σημαίνει ότι υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος όπου κάποιος έχει φυσιολογικές νοητικές ικανότητες και είναι ανεξάρτητος και λίγο μικρότερος χρόνος σε κατάσταση αναπηρίας και εξάρτησης όταν εγκαθίσταται η άνοια, δήλωσε ο Wilson.
Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες που δραστηριοποιούν τις νοητικές ικανότητες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν ...
την αποφυγή της εμφάνισης άνοιας σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
την αποφυγή της εμφάνισης άνοιας σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.200 ανθρώπους για διάστημα 12 ετών. Αξιολογήθηκε η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας κλίμακα 5 σημείων για τη νοητική δραστηριότητα.
Στην έναρξη της έρευνας, οι συμμετέχοντες δεν εμφάνιζαν άνοια. Στο τέλος της, 614 άνθρωποι είχαν φυσιολογικές νοητικές ικανότητες, 395 είχαν ελαφρά νοητική εξασθένηση και 148 εμφάνισαν Alzheimer.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αυξημένη νοητική δραστηριότητα μεταξύ φυσιολογικών ανθρώπων-το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το διάβασμα, τα παιχνίδια και η επίσκεψη μουσείων-σημαίνει ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση για αρκετά χρόνια.
Για κάθε αυξημένη μονάδα στην κλίμακα νοητικής δραστηριότητας, το ποσοστό νοητικής πτώσης μειώθηκε κατά 52% σε 6 χρόνια. Ωστόσο, το αντίθετο ίσχυε για όσους εμφάνισαν άνοια. Σε αυτή την περίπτωση, άνθρωποι που αγαπούσαν πνευματικές δραστηριότητες εμφάνισαν γρηγορότερη πνευματική πτώση μετά την έναρξη της νόσου. Στην πραγματικότητα ο ρυθμός εξασθένησης επιταχύνθηκε κατά 42% για κάθε μονάδα στην κλίμακα νοητικής δραστηριότητας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά μπορεί να αποδίδεται στη συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο των ασθενών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πνευματικές ασκήσεις βοηθούν την πρόληψη της έναρξης της άνοιας αλλά μόνο όταν αρχίζουν πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων νοητικής εξασθένησης. Μετά από αυτό το σημείο ο εγκεφάλους έχει υποστεί μεγάλη βλάβη ώστε να έχουν επίπτωση τέτοιες παρεμβάσεις.
Ο Charles Hall, του Albert Einstein College of Medicine, στη Nεα Υόρκη, προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι άγνωστοι παράγοντες να συνδέουν την πνευματική δραστηριότηα με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology.’
Πηγές: ‘Neurology.’
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου