Τα παιχνίδια στο ελληνικό τάβλι είναι τέσσερα. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του φιλοσοφία και τον δικό του τρόπο παιξίματος. Ο κάθε παίκτης έχει τη δική του αγαπημένη πραλλαγά αν και στις παρτίδες τάβλι που παίζονται στην Ελλάδα, συνήθως παίζονταΙ....
ενναλάξ τα τρία ή και τα τέσσερα παιχνίδια ενναλάξ. Οι κανόνες είναι σταθεροί αν και υπάρχουν μικροδιαφορές από τόπο σε τόπο και από παίκτη σε παίκτη. Κάποιες σημαντικές που μπορούμε να συναντήσουμε στους κανόνες είναι π.χ αν η ζαριά που ρίχνουνε οι παίκτες για να μετρηθούνε μετράει και για πρώτη ζαριά του παιχνιδιού.
Πόρτες - Κανόνες
Οι πόρτες είναι ένα από τα γρήγορα παιχνίδια στο τάβλι με συνεχείς ανατροπές. Είναι το ελληνικό παιχνίδι που μοιάζει στο backgammon αλλά οι νίκες είναι μονές ή διπλές και δεν υπάρχει το ζάρι του διπλασιασμού που κάνει το τάβλι πιο τζογαδόρικο και μπερδεύει πολλέ φορές τους έλληνες παίκτες. Το παιχνίδι ξεκινάει με τους παίκτες να στήνουν έτοιμες πόρτες με τα πούλια τους παρατεταγμένα σε όλο το πλαίσιο. Πρέπει να μετακινήσουν όλα τα πούλια στην περιοχή του μαζέματος και από εκεί τα μαζέψουν στα χέρια τους βγάζοντας τα από το παιχνίδι. Οι αντίπαλοι δεν αιχμαλωτίζουν πούλια του αντιπάλου όπως στο πλακωτό αλλά τα χτυπάνε και τα βγαζουν έξω από το παιχνίδι όταν είναι μόνα τους και δεν σχηματίζουν πόρτα. Μετά από κάτι τέτοιο ι ο αντίπαλος πρέπει να φέρει μια κατάλληλη ζαριά και να υπάρχουν θέσεις ανοιχτές για να τα ξαναβάλει στο παιχνίδι και να συνεχίσει να παίζει.
Πλακωτό - Κανόνες
Οι παίκτες δεν ξεκινάνε με πούλια ή με πόρτες στημένες στο παιχνίδι αλλά έχουν όλα τα πούλια τους στην αφετηρία. Με τις ζαριές βάζουν τα πούλια στο παιχνίδι και τα μετακινούν προς την περιοχή του μαζέματος προσπαθώντας πάντα να σχηματίζουν πόρτες ή να χτυπάνε τον αντίπαλο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο πλακωτό που του δίνει και το όνομα του είναι ότι όταν ένα πούλι είναι μόνο του σε μία θέση ο αντίπαλος μπορεί να το πλακώσει και να εμποδίσει την κίνηση του σχηματίζοντας ταυτόχρονα και πόρτα. Το πλακωτό είναι λιγάκι πιο περίπλοκο και αργό σαν παιχνίδι, κατά τα άλλα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες αξίας της παρτίδας και στον τρόπο μαζέματος.
Φεύγα - Κανόνες
Στο φεύγα σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια στο τάβλι δεν έχουμε ούτε πλάκωμα ούτε χτύπημα. Οι πόρτες σχηματίζονται και με ένα πούλι μόνο του, έτσι είναι επόμενο να σχηματίζονται πολύ πιο εύκολα και είναι συχνά τα εξάπορτα. Γρήγορο παιχνίδι και το φεύγα σαν τις πόρτες συμπληρώνει την τριάδα στα παιχνίδια στο τάβλι που παίζονται πιο συχνά και σχηματίζουν τις βαθμολογίες στις παρτίδες ή στα πρωταθλήματα.
Γκιούλ - Κανόνες
Μια τούρκικη παραλλαγή που είναι ίδια στον τρόπο ανάπτυξης, εξέλιξης και μαζέματος στα πούλια όπως και στο φεύγα. Η διαφορά είναι ότι όταν κάποιος φέρνει διπλές πρέπει να παίξει όλες τις διπλές μέχρι και τις εξάρες. Όταν ένας παίκτης δεν έχει περιθώριο να τις παίξει τότε παίζει τις υπόλοιπες ο αντίπαλος. Αυτή η ιδαιτερότητα συχνά είναι η αιτία μεγάλων ανατροπών στην πορεία και στην εξέλιξη του παιχνιδιού, μόνο και μόνο εξαιτίας μιας τυχερής ζαριάς, έτσι οι καλοί ταβλαδόροι δεν πολυπαίζουν αυτή τη παραλλαγή.
Οι συνηθισμένες παρτίδες στο τάβλι είναι τα τρία πρώτα παιχνίδια ενναλάξ στους 7 νικητήριους βαθμούς. Παιχνίδι που τελειώνει χωρίς ο χαμένος να έχει μαζέψει ούτε ένα πούλι μετράει για 2 βαθμούς-πόντους για τον νικητή (διπλό).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου