Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Oι υποχρεώσεις των μαθητών

Oι υποχρεώσεις των μαθητών

1.       Η χρήση των κινητών τηλεφώνων πρέπει να αποφεύγεται καθόσον η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο.
2.       Ένα ευαίσθητο ζήτημα είναι αυτό που αφορά στην κόσμια και ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών, τα όρια της οποίας είναι δυσδιάκριτα. Υπάρχουν βέβαια ακραίες περιπτώσεις που είναι προφανείς.
3.      Το κάπνισμα των μαθητών στο σχολείο δεν είναι παιδαγωγικά ορθό να νομιμοποιηθεί με την ανοχή του σχολείου, το οποίο πρέπει να αποδοκιμάσει αυτήν την επιβλαβή και επικίνδυνη συνήθεια που εδραιώνεται σε αυτήν την ηλικία.
4.       Το σχολείο έχει υποχρέωση να ρυθμίσει το θέμα της καθυστερημένης προσέλευσης των μαθητών. Το μάθημα δεν πρέπει να διακόπτεται εξαιτίας αυτών που καθυστερούν.
5.       Οι αλλόθρησκοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή. Όλοι όμως οι μαθητές και οι καθηγητές που έχουν μάθημα την πρώτη ώρα, πρέπει να παραβρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου.
6.       Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες είναι σοβαρότατο θέμα και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια.
7.       Το σχολικό βιβλίο παρέχεται δωρεάν. Η κακοποίηση, το κάψιμο έχουν συνέπεια τον ευτελισμό του βιβλίου, το οποίο ανήκει στην Πολιτεία, που δαπάνησε από το υστέρημα του λαού.
8.       Σεβασμός απαιτείται στη σχολική περιουσία δηλαδή στα εποπτικά και στη λοιπή υλικοτεχνική υποδομή. Οι φθορές εθίζουν τον μαθητή στην αντίληψη της δημόσιας περιουσίας.
9.       Η τάξη η ησυχία και το ήρεμο κλίμα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας είναι προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας όλων των μελών της ομάδας.
10.     Όταν ένας μαθητής τιμωρείται με αποβολή από τα μαθήματα είναι σκόπιμο να παραμένει στο σχολείο όλες τις ώρες λειτουργίας του και να απασχολείται σύμφωνα με τις οδηγίες του υποδιευθυντή ή άλλου εκπαιδευτικού.
11.      Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά τους κανόνες του σχολείου τον οφειλόμενο σεβασμό στους εκπαιδευτικούς στη σχολική παρουσία στο συμμαθητή θεωρούνται σχολικά παραπτώματα .