Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το Νέο iPhone 4


iPhone4
Όπως κάθε χρόνο (OK, εκτός από πέρυσι που ήταν άρρωστος), έτσι και φέτος ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε ένα νέο λαχταριστό κινητό τηλέφωνο με αψεγάδιαστο design και χαρακτηριστικά που στην πλειοψηφία τους οι ανταγωνιστές του τα είχαν εδώ και χρόνια, αλλά όχι σε τόσο καλογυαλισμένο περιτύλιγμα. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν τρεις σημαντικές διαφορές: Πρώτον, τα περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν τα ξέραμε ήδη από τις πρόσφατες διαρροές. Για τα υπόλοιπα, διάβασε λεπτομέρειες:

Πρώτα, αυτά που πρέπει να ξέρεις:

- Το κινητό είναι ίδιο με αυτά που είχαν διαρρεύσει από το Gizmodo καιεκείνο το Βιετναμέζικο site.

- Έχει αυτό το νέο design με την επίπεδη πλάτη από γυαλί και το περίγραμμα από ατσάλι. Ήταν, όπως θυμάσαι, αμφιλεγόμενο.

- Το ατσαλένιο περίγραμμα είναι η κεραία.

- Έχει πάχος μόλις 9,3 χιλιοστά.

- Η οθόνη του είναι εντελώς καινούρια, την αποκαλούν retina display και έχει τετραπλάσια ανάλυση από του παλιού iPhone (πράγμα βολικό, για να φαίνονται και τα παλιά apps μια χαρά), το αδιανόητο νούμερο 960x640 pixel σε μια οθόνη 3,5 ιντσών, πράγμα που ξεπερνά την ικανότητα του ματιού να διακρίνει λεπτομέρειες, ή κάτι τέτοιο. Και είναι και IPS, σαν του iPad. Οθόνη WIN.

- Ωστόσο, είναι ακόμα 3,5 ίντσες. Την εποχή που οι ανταγωνιστές έχουν 3,7 και τα νέα θηρία έχουν 4 και 4,3 είναι κρίμα να μη δώσεις κάτι παραπάνω στην οθόνη, με τόση ανάλυση. Αλλά είναι θέμα περίπλοκο, έχει να κάνει και με το μέγεθος που θέλουν να πετύχουν, και με τη μπαταρία, οπότε ίσως να είναι και καλύτερα έτσι.

- Του προσέθεσαν και γυροσκόπιο που σε συνδιασμό με το accelerometer μετατρέπει το κινητό σε έναν πλήρη αισθητήρα κίνησης.

- Για επεξεργαστή έχει τον Α4 της Apple, που είναι και στο iPad. Μαζί με τη μεγαλύτερη μπαταρία υπόσχεται καλύτερες αντοχές από το υπάρχον iPhone, αλλά μην φαντάζεσαι και τίποτα τριήμερες διάρκειες, η νέα οθόνη θα τραβάει πολύ ζουμί.

- Έχει νέα κάμερα 5 megapixels με ενσωματωμένο φλας, η οποία τραβάει και βίντεο 720p σε 30 fps! Φτιάξανε και εφαρμογή iMovie ($4.99) για να κάνεις editing των βίντεο μέσα στο κινητό, ένα από τα πράγματα που καλό είναι να υπάρχουν, αλλά που δεν πρόκειται ποτέ (μα ποτέ) να χρησιμοποιήσεις. Βεβαίως υπάρχουν κι άλλα κινητά που τραβάνε βίντεο 720p εκεί έξω αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ποιότητα είναι μέτρια. Στην επίδειξη φάνηκε πως του iPhone θα είναι καλή η κάμερα.

- Υποστηρίζει πλέον βιντεοκλήσεις με μια δεύτερη κάμερα στο μπροστινό μέρος (επίσης κάτι που άλλα -και πολύ φτηνότερα- κινητά υποστηρίζουν εδώ και χρόνια), αλλά μόνο μέσω Wi-Fi.

- Θα έχει όλες τις αλλαγές του iPhone OS4, που μετονομάζεται σε iOS 4 (folders, περιορισμένο multitasking, wallpapers).

- Δείξανε και το Guitar Hero και το Farmville που κυκλοφορούνε όπου να 'ναι, λέει, και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι.

- Κυκλοφορεί 24 Ιουνίου στις ΗΠΑ και σε άλλες τέσσερις χώρες (όχι στην Ελλάδα), σε άλλες 18 τον Ιούλιο (όχι στην Ελλάδα), και σε περισσότερες από Αύγουστο-Σεπτέμβριο (προφανώς και στην Ελλάδα). Οι τιμές του θα είναι ίδιες με του 3GS που αντικαθιστά, στα μοντέλα 16 και 32GB (δεν βγήκε με 64!) σε λευκό και μαύρο.

Συμπέρασμα: Όπως κάθε χρόνο, το καινούριο iPhone είναι το καλύτερο iPhone που έχει κυκλοφορήσει. Όπως κάθε χρόνο, έχει διορθώσει κάποιες από τις χτυπητές του αδυναμίες. Όπως κάθε χρόνο, η Μηχανή της Apple παρουσιάζει τη διόρθωση αυτών των αδυναμιών ως κάτι επαναστατικό και ρηξικέλευθο. Πέρσι ήταν το MMS και το copy/paste, φέτος έχεις το φλας στη φωτογραφική μηχανή (!) και τις βιντεοκλήσεις. Δηλαδή, βιντεοκλήσεις. Τους αφιερώνουν ολόκληρο διαφημιστικό σκηνοθετημένο από το Σαμ το Μέντες. Για τις βιντεοκλήσεις. Υπάρχουν κινητά που τις κάνουν από το 2003, φοργκάτζ σέηκ.
Φέτος όμως, υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές, κι εδώ παρακαλώ δώσε βάση, έχει σημασία.

Τα κινητά τηλέφωνα φτιάχνονται ως εξής: Πάει μια εταιρία σε μια άλλη εταιρία που φτιάχνει οθόνες, της λέει "φτιάξε μου οθόνες για το κινητό". Πάει σε μια άλλη που κάνει επεξεργαστές, ψωνίζει επεξεργαστές. Από άλλη ψωνίζει κεραίες, από άλλες GPS, τα συναρμολογεί όλα στο εργοστάσιο και τσουπ, κινητό. Έτσι ήταν στην αρχή και η Apple -αλλά πλέον αυτό αλλάζει. Το νέο iPhone έχει μέσα μεταξύ άλλων δύο πράγματα που η Apple δεν τα αγόρασε από τη Samsung ή την Qualcomm, αλλά τα έφτιαξε μόνη της: Την οθόνη και τον επεξεργαστή. Κι από ό,τι φαίνεται θα κάνουν σημαντική διαφορά. Η οθόνη είναι η καλύτερη οθόνη κινητού στον κόσμο αυτή τη στιγμή (σύμφωνα με τα specs τουλάχιστον), τον δε επεξεργαστή τον ξέρεις: Είναι αυτός που κουμαντάρει αξιοθαύμαστα το iPad, εξαιρετικά γρήγορος. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί έτσι για πρώτη φορά το iPhone είναι από άποψη hardware μπροστά από τον ανταγωνισμό. Και, ΟΚ, εξακολουθεί να μην έχει πραγματικό multitasking, εξακολουθεί να χωλαίνει σημαντικά στο θέμα των notifications σε σχέση με άλλα λειτουργικά, και εξακολουθεί να μένει κρεμασμένο στο ελεεινό και τρισάθλιο, ντροπή της ανθρωπότητας και όνειδος της τεχνολογίας που λέγεται iTunes.

Αλλά για πρώτη φορά από το 2007 που πρωτοκυκλοφόρησε (χωρίς 3G! θυμάσαι;), το iPhone μοιάζει για πρώτη φορά σε ανεκτό ποσοστό πλήρες. Γιατί είχε παντα ένα πράγμα που με εκνεύριζε, ρε παιδί μου, ήταν μια συσκευή "κλειστή" και ελλιπής, που δεν ήταν φτιαγμένη "για εμένα", ήταν φτιαγμένη "από εκείνους". Την Apple σα να μην την ένοιαζε τι ήθελα εγώ από το κινητό, με γράφανε κανονικά, "έτσι γουστάρουμε να το φτιάξουμε", σα να μου λέγανε, "άμα γουστάρεις". Το ίδιο με απωθεί και στο iPad, αυτή η απάθεια και η αδιαφορία για features που στην εποχή μας θεωρούνται αυτονόητα. Ε, με το 4ο iPhone αυτό σιγά σιγά φθίνει. Δεν έχει σβήσει ακόμα (είπαμε, iTunes, notifications, multitasking) αλλά φθίνει.

Τώρα μένει να το πιάσω στα χέρια μου για να δω αν είναι καλύτερο από τον reigning champ της καρδιάς μου, το HTC Desire. Φοβάμαι μην πάθω έρωτα, μόνο.


ΠΗΓΗ: yupi.gr